GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN LEEUWARDEN 2017


In november 2017 werden gemeenteraadsverkiezingen in Leeuwarden gehouden. Echte locale verkiezingen, want landelijk werd er pas in 2018 voor de gemeenteraden gestemd.

 

De PvdA had in maart rampzalige Tweede Kamerverkiezingen achter de rug. En de peilingen gaven geen herstel aan. In Leeuwarden was Lutz Jacobi lijsttrekker voor de PvdA. Ze vroeg mij om de campagne te ondersteunen met concept en advies.

 

Tijdens bijeenkomsten hield ik een paar presentaties onder de noemer 'er op of er onder'. En in de campagne moest de persoonlijkheid van Lutz alle ruimte krijgen om te floreren. "SAMEN MET LUTZ" werd het thema. Het gaf Lutz de ruimte. Het gaf de mede-kandidaten de ruimte om hun eigen onderwerpen aan Lutz te koppelen.

 

En anders dan landelijk gebruikten wij de pay off "MEER KANSEN MEER DELEN". Zoals we ook qua typografie afweken van de landelijke huisstijl. Lekker eigenwijs dus. 

 

Die eigenwijsheid zette zich door in de campagne. Mede dankzij 'andersdenker' Theo Douma werd een Levenslied-avond georganiseerd waarop Lutz met coryfee Anneke Douma optrad. Ook werd VVD-prominent Hans Wiegel gestrikt om zich in een filmpje lovend over Lutz uit te laten. Het haalde Pauw.  

 

De uitslag van 22 november was boven alle verwachting. De PvdA behaald 11 zetels en bleef hiermee verreweg de grootste partij in de raad. Veel nationale aandacht. En Lutz werd terecht van alle kanten de loftrompet toegezwaaid.